Wetenswaardigheden mbt stank

Stank
stank_knijper_op_neus_150.jpgHet waarnemen van ongewenste geuren kan leiden tot hinder. Als een geur hinderlijk wordt spreken we ook wel van stank. Geurhinder (stankoverlast) komt relatief veel voor in Nederland. Hinder is op zichzelf al een gezondheidsprobleem, maar buiten deze hinder kunnen er andere gezondheidsklachten ontstaan door de stoffen die de stank veroorzaken. Een grote bijdrage aan geurhinder wordt geleverd door rioleringen, verkeer en industrie. Andere belangrijke bronnen van geurhinder zijn de landbouw en allesbranders/open haarden.

Lees meer: Wat is stank?

Eenmaal opgelost, wordt een signaaltje gezonden aan de 'olfactometrie ruimte' van de hersenen, oftewel het 'geurcentrum'.

Het geurcentrum leest de berichten en haalt vanuit je geheugen het type geur die wordt waargenomen.

Tot slot bepalen de hersenen of de waargenomen geur veilig danwel gevaarlijk is, met eventuele bijbehorende lichaamsreacties.

Klik voor een animatie in Flash.

Lees meer: Hoe ruik je stank?

Wanneer we het over reuk gaan hebben zullen we ook een blik moeten werpen op het zintuig zelf. De neus is belangrijk voor de ademhaling want de lucht voor de longen wordt erin opgewarmd en vuil wordt hier gefilterd. Bovenin de neusholte zit het eigenlijke zintuig.

Lees meer: De Neus - Wat doen geuren?

Ecodor producten zijn bereid door fermentatie van melasse en plantenextracten.
In onze vloeistoffen zitten o.a. enzymen.
Enzymen zijn eiwitten met een specifiek biochemische katalytische werking. Als katalysator bindt een enzym zich aan een deeltje (van het substraat) waardoor het substraat makkelijker een reactie aangaat.

Lees meer: Werking van enzymen

Zintuigen vertellen een levend wezen wat er buiten zijn lichaam gebeurt. Deze gebeurtenissen hebben soms een positieve kant, maar kunnen ook levensbedreigend zijn. Om gebeurtenissen op hun juiste waarde te schatten werken de zintuigen in harmonie samen. De hersenen coördineren hierbij de samenwerking.

Lees meer: Wat is geur?

Bij veel activiteiten komt geur vrij. Mensen kunnen hier last van hebben. Door het vaststellen van de hoeveelheid geur die vrijkomt, kan worden gekwantificeerd hoeveel een bepaalde bron bijdraagt en of maatregelen effectief zijn. Dit wordt gedaan door een geuremissiemeting.

Een geuremissiemeting bestaat uit drie stappen:

Lees meer: Geurmetingen

T. 010-2481122
info@ecodor.nl
Bezoekadres:
3e Industriestraat 23G
3133 EJ Vlaardingen

Copyright © Ecodor